26/2/09

RESPOSTA ALS FILLETS I FILLETS DE L'ESCOLA FRANCESC D'ALBRANCA

Ui!!! No!!! Quin avorriment menjar sempre el mateix i cuinat de la mateixa manera!!!! Els talaìòtics tenien diferents maneres de cuinar i conservar els aliments. Però....com ja us he explicat alguna vegada, com els aliments es fan malbé és molt difícil saber com se'ls menjaven.
Ara bé els arqueòlegs i arqueòlogues hem trobat unes quantes pistes, com per exemple:
- Dins un magatzem d'una casa talaiòtica de Mallorca vam trobar unes grans gerres de ceràmica que havien estat plenes de costelles i altres ossos d'animals....sabeu que vol dir açò? Que segurament tenien guardada sa carn amb sal o seu de porc i l'anaven consumint a poc a poc, que per alguna raó no se la van acabar, que amb el pas del temps sa carn ha desaparegut (s'ha podrit), ses gerres s'han romput i els ossos s'han escampat!!! Així ho van trobar els meus col·legues mallorquins.
- El seu de porc també el podien emprar per fregir alguns aliments, però patates no, eh? Que ses patates van arribar 2000 anys desprès des d'Amèrica!!!!
- Una altra manera era assecar els aliments com figues, albercocs, prunes... també feien formatge, farina....
Ara bé, receptes, el que són receptes no en coneixem cap... Però sabem que empraven unes olles amb es cul rodó per fer una espècie de panadera amb carn bullida i possiblement llegums i verdures....
- Les meves col·legues arqueòlogues de Torre de'n Galmés van excavar una casa talaiòtica i hi van descobrir 3 ams de pescar i una espècie de parrilla feta amb pedres, ceràmica i argila, què deu voler dir açò? Què menjaven peix al caliu?... També troben molts cornets, escopinyes i pitjallides... mmm.... açò comença a semblar una mariscada....
Bé no sé què més contar-vos i no me vull fer cansat!
Molta sort amb sa vostra recerca!
Tariq
P.D. Per cert, demanau als vostres avis i àvies com es conservaven i cuinaven els aliments quan ells eren petits, veureu com no era tan diferent a com ho feien a la prehistòria!

Pots ajudar als fillets i filletes de 2n de Margalida Florit

Quina es la eina del camp mes antiga de Menorca?

Com se feien antigament les construcsions a Egipte?

Qui i quan va aparexer el primer home a Egipte?

25/2/09

dubtes per en Tarik

Hola tarik som els pagesos de segon cicle de C.PFrancesc d'Albranca, volem demanar-te si els prehistòrics sempre menjaven el menjar ben igual o tenien diferents tipus de receptes.


També voliem saber si dormien en terra o no , i si tenien mobles a les seves cases.

12/2/09

QUÈ BÉ QUE PARTICIPEU AL PROJECTE


Uploaded on authorSTREAM by angelspons

RESPOSTES

Hola fillets i filletes:

Quantes preguntes que teniu... açò vol dir que feis molta feina. Estic content!!!

Primera Pregunta
Ens agradaria saber com ho feien els prehistòrics per aixecar pedres tant grosses per construir taules, ses cases...

Ufff!!! Aquesta és una de les grans preguntes que ens hem fet sempre els arqueòlegs i encara ens falta trobar moltes pistes per poder-ho saber.Ara bé tenim algunes idees:
- Per arrossegar ses pedres segurament les feien córrer damunt troncs que quan rodaven feien movien les pedres.
- Tot i açò necessitaven molta força i bones cordes per estirar. Ses cordes sabem que les feien de diferents vegetals com llatre o espart. Encanvi, sa força l'havien de fer estirant tots a la una, quanta més gent millor...
Qui sap si també feien estirar a un o dos bous. Tot i que hem de dir que en aquella època bous i vaques eren molt més petits que els d'avui(si fa, no fa la meitat) així que també tindrien menys força, no trobau?
- Per alçar ses pedres com ses de ses taules sa majoria d'arqueòlegs i arqueòlogues pensam que feien muntanyes de terra. Aquestes muntanyes els servien com a rampes per pujar ses pedres .... estirant. Tal vegada sabien fabricar politges, sabeu que són ses politges? però com són objectes de fusta i sa fusta quasi mai dura dos mil anys..... no n'hem trobat cap resta!!! Serà qüestió de seguir investigant....


També voldríem saber per quin motiu estàs tant interessat en l'Imhotep que es va trobar a la Torre d'en Galmés.
- No som només jo que estic interessat amb n'Imhotep sinó molta gent.Gent de Menorca, d'Egipte i d'arreu del món. I voltros mateixos, no trobau interessant que una estatueta fabricada a una punta de la Mediterrània ara fa uns 2800 anys arribi a Menorca, que està a s'altra punta de la Mar, molt temps desprès d'haver sortit d'Egipte?
- Sabeu qui eren els fenicis i els púnics? Eren els comerciats d'aquells moment, ciutats senceres on la gent vivia de comerciar, de canviar unes coses per altres... sortien en vaixell d'un port potser amb vi, al cap d'unes setmanes arribaven a un altre port i canviaven el vi per grà, oli,monedes, metalls o qualsevol altra cosa de valor.... com una estatueta debronze d'Imhotep. No us sembla també interessant el personatge d'Imhotep? Un senyor queva viure fa uns 4650 anys i que era astrònom, arquitecte i metge. Sabeu que va ser el primer que va dissenyar una piràmide? Va fer i escriure cosestant interessants que de cada vegada els egipcis l'anaven fent més i més important fins que va arribar un dia, dos mil anys després que hagues mort,que el van considerar un déu... el déu de la medicina. Personalment m'interessa molt estudiar com una persona passa de ser un simple mortal a ser un déu. I també m'agradaria estudiar si sa gent que vivia als poblats talaiòtics sabien qui era Imhotep i què havia fet en vida, però com o podria saber?

Així com a Menorca s'han trobat restes d'Egipte, a aquest país s'ha trobat res de Menorca?
Jo a les excavacions i als museus d'Egipte no record haver vist cap objecte que vingues de Menorca, però també és cert que, tot i ser un experten l'arqueologia d'Egipte, de Menorca fins ara en sabia ben poca cosa. Tal vegada en el passat vaig veure alguna peça de ceràmica de Menorca als magatzems dels museus del meu país i no la vaig saber reconèixer. La ceràmica prehistòrica de Menorca és molt peculiar i estic segur que després de la meva estada en aquesta illa i d'haver compartit experiències amb els arqueòlegs i arqueòlogues d'aquí, aniré més al tanto per si surten restes menorquines a les meves excavacions a Egipte.

Hi ha altres llocs on s'hagin trobat Imhoteps a més de Menorca? I a Menorca se n'han trobat a altres llocs?
Avui en dia, hi ha diverses estatuetes d'Imhotep repartides pel món. Jo apart de les d'Egipte (a Saqqara hi ha un museu que es diu "Museu Imhotep") n'he vist una al Museu de Brooklyn de Nova York, una al Museu Lovre de Parisi una altra al Museu de la Ciència de Londres. Però quasi totes aquestes estatuetes van ser trobades a Egipte per arqueòlegs estrangers que se les van endur als museus dels seus països.
Encara estic cercant informació, però figures d'Imhotep trobades en excavacions fora d'Egipte només se'n coneixen un parell a Grècia i la que vosaltres teniu al Museu de Menorca. Segons m'han dit, la van trobar al Poblat de Torre de'n Galmés (Alaior) i és la única de Menorca i de tot Balears.

3/2/09

PREGUNTES A EN TARIQ DELS ALUMNES DE 4t A DE L'ESCOLA CASTELL DE SANTA ÀGUEDA DE FERRERIES

Ens agradaria saber com ho feien els prehistòrics per aixecar pedres tant grosses per construir taules, ses cases...

També voldríem saber per quin motiu estàs tant interessat en l'Imhotep que es va trobar a la Torre d'en Galmés.

Així com a Menorca s'han trobat restes d'Egipte, a aquest país s'ha trobat res de Menorca?

Hi ha altres llocs on s'hagin trobat Imhoteps a més de Menorca? I a Menorca se n'han trobat a altres llocs?